Még áprilisban fogadták el azt a törvényt, miszerint ötvenezer forintot köteles fizetni az a hajléktalan, aki életvitelszerűen lakik az utcán. Már ez a megoldás is kiverte a biztosítékot minden gondolkodni tudó emberben, hiszen mit hisz a politikus, hogy a hajléktalan azért él az utcán mert nem talál haza? Tarlós vagy Reagen Rogán (aki most beterjesztette új csodafegyverét) nézegette a statisztikát otthon, hogy csak nem jó ez a törvény, ezek a fránya hajléktalanok annyira pofátlanok, hogy nem fizetik be a büntetést, sőőőt néha még hamis címet adnak meg, mint lakhely. Hát itten aztán tenni kell valamit, szigorítsuk meg a törvényt, arra már úgy is van randomgenerátorunk. Berakjuk a régi törvényt, az felszorozza a büntetést tízzel, hozzáad valami háromcsapást és kiköpi, hogy fizessenek 150 ezret. Hurrá! Heuréka, ugrott fel extázisban Tóni a Jóban-Rosszban szöveg memorizálást félbehagyva. Elképzelem, ahogy a frissen nyomtatott törvényjavaslatával hajnali fél kettőkor rohant és kopogott be Főnöke kórtermébe, hogy megtalálta a csodaszert: Aki az önkormányzat rendeletében meghatározott, a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira történő használatára, illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható Nooooormálisak ezek? Most tényleg lassan szótagolva mondjam el, hogy az a hajléktalan, akinek se állása, se fizetése, se hajléka, se önbecsülése, se élete aaaaz nem fog ám fizetni, mert ha a veséjét eladja se fogja tudni megszüntetni a kiváltó okot. De itt mutatnék rá a szöveg legszebb elemére: "elzárással". Na ezzel most mégis mi a céljuk? Jól megbüntetik a hajléktalant, úgy hogy bezárják egy épületbe, aminek van teteje, oldala, fala és ablaka? És hát mivel gondolom ez a hely egy középület, amelyben a "törvény szigora csap le" rájuk, még étellel is mérgezik majd őket? Döbbenet ült ki az arcomra. A mások mellett Rogán Antal által is jegyzett előterjesztés indoklása szerint épített környezetről szóló törvény januári módosítása lehetőséget adott az önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben szabálysértéssé nyilvánítsák a közterület engedély nélküli használatát, amit az önkormányzatok többnyire pénzbüntetéssel szankcionálnak. Ez viszont általában nehezen hajtható végre, ezért súlyosbítanák a szankciót. Nehezen vagyok képes visszatartani egy jó nagy káromkodást, de tényleg nem birom felfogni, hogy ezek még le is vezetik, hogy a kocka gurul. De most tényleg ennyi töketlen vadbarom ül bársonyszékben? Teszem fel a kérdést álnaívan. Látják, hogy dől a gané a wc-ből, hozzák a felmosórongyot és eltakarítják, majd mint aki jól végezte dolgát nézik tovább a vidi meccset. Amikor negyvenöt perc múlva visszatérnek csodálkozva látják, hogy még mindig ömlik? Addig tényleg nem fognak semmit tenni, míg a nyakukig nem ér?

Talán nem kitiltani kellett volna a hajléktalanokat a közterületekről, budapest peremterületére szorítva vagy a főváros által azóta felbontott szerződéssel rendelkező hajléktalanszállókra száműzve őket. Hanem mondjuk hasamraütök és azt mondom, hogy a omladozó laktanyákat alakíthatták volna kis ráfordítással hajléktalan-faluvá. Végezhették volna a munka egy részét az érintettek.

Májusi hír: A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. úgy döntött, hogy aluljáró-takarításra 50 embert vesz föl a budapesti hajléktalanszállók lakói közül. Azóta nem tudom mi van velük, de talán ez is lehetne megoldás. Adjunk nekik szállást, adjunk nekik munkát. Kis odafigyeléssel, okosan meg lehetne oldani ezt a problémát. Talán az a munkanélküli, akinek még van fedél a feje felett se lesz irigy, ha a MOL vásárlás, vagy a Római-part gátépítési milliárdjai egy részét a hajléktalan-kérdés megoldására fordította volna a kormány.

Végülis az elzárással bűntetett hajléktalanok, már nem lesznek fedél nélkül.

Címkék: budapest hajléktalan rogán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proletar.blog.hu/api/trackback/id/tr592984272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása