Kilakoltatási kvóta bevezetését fontolgatja a kormány. A kifejezés az április közepéig hatályos teljes kilakoltatási moratórium felpuhítását takarja. Ami a moratóriumból maradna, az a bajban lévők egy mainál szűkebb körének garantálna lakhatást. Ugye az egész móka lényege, hogy emberek nyakra-főre vették fel a lakáshiteleket, ami érthető, mert nagyon kedvező kamatozású hitelek voltak, alacsony törlesztő részlettel, pláne sfájci frankban... aztán világválság, majdnem kétszeresére növő forintfrank árfolyam és a 40ezres törlesztőrészlet hirtelen 70-100 körülire dagadt... jött a Bajnaiék által egy kilakoltatási moratórium, azaz nem lehet senki feje felett a házat elárverezni... remek. Csakhogy akik nem tudnak fizetni, azok nagy része nem is fog tudni... a törlesztés átütemezésével meg max annyit érnek el, hogy a 20 éves törlesztést 35re bővítik... és van cseles oldala is az egésznek... jöhetnek magyarország mintapolgárai és úgy döntenek, hogy ha úgy se vesztenek semmit, akkor ők biza nem is fizetnek... és máris felgyülemlik náluk is (annak ellenére hogy tudnának fizetni, ha akarnának) több hónapnyi elmaradás...
...százhétezren csúsztak meg nagyon – kilencven napon túl – a hiteltörlesztéssel. A csúszás miatt hiteleik egésze lejárt követelésnek minősül, ezek összértéke 574 milliárd forint. Egyes – persze vitatott – számítások szerint az érintettek ötöde-negyede, 21-26 ezer adós volt totálisan lehetetlen helyzetben tavaly Tehát kb 80ezren gondolták úgy, hogy inkább a lakáshitellel csúsznak és a gázszámlát fizetik be. 26ezren még azt se. Azért el lehet gondolkodni azon, hogy akkor ha a moratóriumnak vége, akkor 26 ezer hajléktalan lesz?

Közben másik oldalt ott vannak a csúnya-rossz-gonosz bankok, akik képesek az ilyen ínséges időkben is visszakövetelni a saját pénzüket, amit kölcsön adtak, hogy többtízezren saját lakásba költözhessenek.

Milyen jó lenne, ha az öregkorunktól ellopott nyugdíjmegtakarításainkat az állam nem a saját költségvetése, vagy a jokerként mindenhova bedobott államadósságrendezésre fordítaná, hanem mondjuk kifizetné a bankoknak a bedőlt lakáshiteleket... például olyan feltétellel, hogy megvásárolja emberünktől a lakását és egy (hasraütés) 10 éves futamidőre bérleti jogot ad neki és okosan kiszámolják, hogyan lehet megoldani, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jóllakjon.

Ehelyett most azt történik, hogy húznak egy limitet, hány embert rakhatnak utcára a bankok havonta? Remek.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője sajtótájékoztatón a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban közölte: senkit nem lehet utcára tenni csak azért, mert nem tudja fizetni a törlesztőrészletet. De azért közben fellélegezhetnek azok akiknek nincs kedvük fizetni...

Címkék: lakáshitel kilakoltatási moratórium

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proletar.blog.hu/api/trackback/id/tr752689465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása