Vonjunk össze, vonjunk el, szüntessük meg, így lesz racionálisabb a magyar oktatás. a Széll Kálmán terv alapján a racionalizálásokon keresztül a következő három évben 88 milliárd forintot kivonnának a szférából Ez pontosan azt jelenti, hogy jövőre 12 azután 2 évig 38-38 milliárdot vonnak el az oktatástól. Kell a pénz na. Minden fronton azonnal és brutálisan el kell vonni támogatást, azután hangzatos magyarázatokat adni rá és megfűszerezni a kétharmados felhatalmazással, és ha még ezt se veszi be a gyomrunk akkor jön az "elmúltnyolcév"... Kezdődött az egész azzal, hogy az Oktatási Minisztériumot fogták és beleolvasztották a nagy gyűjtőminisztériumba, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba, már ez is agyrém, hogy a feladatra specializált intézményt egy felhigított masszába öntik. 2000-ben az oktatásra fordított összeg GDP-hez viszonyított aránya 1.1 százalék, 2014-re pedig 0,8-ra sülyed És ezzel "el is érjük" Szlovákiát. Folyamatosan kapjuk az arcunkba, hogy Magyarország egy okos nemzet, hatalmas koponyákat termelt ki az évek során és, hogy az oktatás hanyatlik és már nem olyan, mint régen (ehhez egy igazán érdekes írás itt), viszont mi tenné jobbá és versenyképessé az oktatást, mint a megszorítás?

Állandóan fellángol a vita arról, hogy elfogytak-e a szakmunkások, elfogynak-e a diplomások, hogy több diplomás kell-e, mert azok termelik a nagy lóvét és a sok adót, vagy a szakmunkások hiányával összeomolhat rengeteg alapvető ipari ágazat. Ilyenkor lehet hallani mindig a "minek nekünk ennyi szociológus vagy közgazdász" véleményt.

Az egyik legijesztőbb, és nem csak az oktatásra nézve szomorú adat, hogy itthon a diplomások jövedelme a nem diplomáshoz viszonyítva 237 százalék. Ez annyit jelent, hogy ha egy nem diplomás itthon 70 ezret keres, a diplomás ennek a 2.37x-esét. Viszont már a lengyeleknél vagy a cseheknél ez a szám csak a kétszerese, míg a jóval fejlettebb nyugat európai országokban vagy az USA-ban ez még kevesebb. Tehát jól megfigyelhető a szakadék a kvázi szegények és gazdagok között itthon (ebben a legszomorúbb, hogy itt nem is szegények és gazdagok között van a határvonal, hanem a létminimum és a középosztály között). És hogy jól látható legyen a kormány terve, miként akarják ezt a különbséget "szociális mederbe terelni", a már bevezetett 16%-os szja a szegényeket negatívan, a "gazdagokat" pozitívan érintette. Tervezik az adójóváírás és esetleg a szuperbruttó megpiszkálását, ami nem más, mint ugyanezek a rétegek pontosan ugyanilyen segítése/nem segítése. És, hogy számszerűsíthető legyen a rétegek közti határvonal, a 260 ezer bruttónál többet kereső jól jár, az alatta levők rosszabbul. Nem rég adta ki a KSH, hogy a magyar bruttó átlagkereset 210 ezer forint, ez 138 ezer nettó.

Tehát végeredményképp láthatjuk, hogy azt a réteget próbálja a kormány hosszú távon számában leredukálni, amelyiknek folyamatosan kedvez. Ergo akitől mindig várja a gazdaság beindítását, annak a még iskolában tanuló részét lehetetleníti el. Ha egyet is értenék ezzel a gazdaságbeindító mechanizmus hipotézissel, akkor se lenne nekem ez logikus. A nagy kapkodásban, a pénzért és számokért folytatott elkeseredett harcba ez az ország fog belerokkanni teljesen. És ha ez bekövetkezik, akkor a lassan nem létező egészségügyi szektor fogja kezelni a bajt.

De egy biztos, bálnatudományunk nem lesz. Hála a jó égnek!

forrás: index.hu

Címkék: oktatás balneológia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://proletar.blog.hu/api/trackback/id/tr172916728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása